Α History of Revolutions: Συνάντηση Ελληνικής και Αμερικανικής Δημιουργίας στη Νέα Υόρκη με πρωτοβουλία του Μουσείου Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη
Υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη παρουσίασε πρόσφατα την ομαδική έκθεση “A History of Revolutions”, με τη συμμετοχή 25 δημιουργών. Αυτό το σημαντικό γεγονός, συμπίπτοντας με την Εβδομάδα Κοσμήματος της Νέας Υόρκης (NYCJW2023), αποτέλεσε προβολή των έργων Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών, συνδυάζοντας το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα.
Η έκθεση ξεχώρισε για την ποικιλία των δημιουργιών, που ενέπνευσαν από επαναστάσεις διαφόρων εποχών, εκτείνοντας από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι πιο σύγχρονα γεγονότα. Οι καλλιτέχνες, μέσω των έργων τους, διερεύνησαν θέματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα, την παράδοση, το φύλο και τη σχέση τους με το ανθρώπινο σώμα, επιδιώκοντας μια διαλεκτική σύνδεση μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.
Με την πρωτοποριακή χρήση υλικών και τεχνικών, οι καλλιτέχνες πειραματίστηκαν με νέες μορφές κοσμημάτων, εμπνευσμένες από τις προσωπικές τους εμπειρίες και τις κοινωνικές επιδράσεις των επαναστατικών γεγονότων. Η ποικιλία των έργων, από μεγάλες καρφίτσες και περιδέραια μέχρι πολυμορφικά κοσμήματα σώματος και μικροαντικείμενα, αποκάλυψε τη μοναδική αισθητική και τη δημιουργική ελευθερία του κάθε καλλιτέχνη.
Η έκθεση “A History of Revolutions” αποτέλεσε όχι μόνο έναν τόπο εκφραστικής συνάντησης Ελλήνων και Αμερικανών καλλιτεχνών αλλά και μια πλατφόρμα για την προώθηση διεθνών εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών στον χώρο του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος. Η συνεργασία του ΜΚΗΛ με εκπαιδευτικούς οργανισμούς και καλλιτέχνες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα, ενισχύει την αποστολή του να αναδείξει το σύγχρονο κόσμημα ως μια σημαντική μορφή διακοσμητικής τέχνης για τις μελλοντικές γενιές.
Η έκθεση πλαισιώθηκε από τα εγκαίνια καθώς και παρουσιάσεις/ διαλέξεις. Τα εγκαίνια της έκθεσης τελέστηκαν παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής Δημητρίου, ενώ απεύθυναν χαιρετισμό ο Έλληνας Πρόξενος στην Νέα Υόρκη κύριος Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόεδρος των “American Friends of the Ilias Lalaounis Jewelry Museum” (www.afiljm.org) κύριος Γιώργος Τσουγκαράκης, καθώς και η κυρία Ιωάννα Λαλαούνη, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΜΚΗΛ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην Helen Drutt, την πιο σημαντική ιστορικό εικαστικού κοσμήματος, μέλος του AFILJM και διοργανώτρια της σύγχρονης συλλογής κοσμημάτων του ΜΚΗΛ, για την επιστημονική και καλλιτεχνική συμβολή της στο Σύγχρονο Εικαστικό Κόσμημα.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΑΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥΠΟΥΛΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ
ΓΙΩΤΑ ΒΟΓΚΛΗ
ΤΑΣΣΑ – ΘΕΟΧΑΡΙΣ ΓΚΑΝΙΔΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΖΑΡΑΡΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΤΜΑΝΗ
ΜΑΡΙΑ ΛΑΛΑΟΥΝΗ
ΣΟΦΙΑ ΜΠΑΧΛΑΒΑ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΝΤΟΛΛΥ ΜΠΟΥΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΛΛΗ ΞΕΙΠΠΑ
NICOLE POLENTAS
ΝΙΚΗ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ
ΤΑΣΟΣ ΧΑΙΔΕΜΕΝΑΚΗΣ
ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ : Δ. Ι. E. K. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ
MARA COLECCHIA
REBECCA HANNON
AYALA NAPHTALI
CAROLANNE PATTERSON
DEBRA RAPOPORT
AMANDA STUMPF
DEMITRA THOMLOUDIS
HEATHER WHITE
MARILYN YAKUMITHIS